četrtek, 3. maj 2018

Polovični delovni čas in zdravstveno zavarovanje


Zaposlen sem za polovični delovni čas. Delodajalec zame plačuje le polovične prispevke, kar pomeni da mi teče pol delovne dobe. Kako je z mojim zdravstvenim zavarovanjem? Sem zavarovan v celoti ali moram kot občan do polnega zavarovanja kaj doplačati? 
Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec, ki po pogodbi o zaposlitvi delo opravlja za čas krajši od polnega, enake pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas. Te pravice pa delavec uveljavlja sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje, razen v primerih ko zakon določa drugače.

Delavcu, ki dela polovični delovni čas, sorazmerno njegovemu delovnemu času teče delovna doba. Prav tako pa mu sorazmerno njegovemu delovnemu času pripadajo tudi naslednje pravice:
  • odmor med delom (za polovični delovni čas znaša 15 minut)
  • regres za letni dopust
  • odpravnina ob upokojitvi
Določene pravice delavca so nedeljive pravice in mu v vsakem primeru pripadejo v celoti, ne glede na število oddelanih ur. Sem spadajo:
  • letni dopust v minimalnem zakonsko določenem trajanju
  • malica
  • povračilo stroškov na in z dela
Kako je z zdravstvenim zavarovanjem?

Osebe v delovnem razmerju za polovični delovni čas so v enaki meri upravičene do vseh zdravstvenih storitev, kot osebe, ki so zaposlene za polni delovni čas, oziroma katerekoli druge osebe, ki so zavarovane po podlagah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. To pomeni, da je položaj takšnega delavca izenačen s polno zaposleno osebo, zato doplačila niso potrebna.

Edina razlika se pojavi v primeru delavčeve začasne odsotnosti z dela zaradi bolezni. V tem primeru je oseba, ki dela polovični delovni čas upravičena do nadomestila, ki je sorazmerno številu ur, za katere je zaposlena.
 
VIR: https://mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar