sreda, 11. april 2018

Uveljavljanje pravic iz starševskega varstva enostavnejše!

Uveljavljanje pravic iz starševskega varstva bo zelo poenostavljeno, so danes sporočili iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Ministrstvo je namreč vzpostavilo avtomatsko povezavo med centri za socialno delo in Finančno upravo RS.

Za uveljavljanje pravic bodoči starši samo na CSD

Centri za socialno delo bodo tako za uveljavljanje pravic iz starševskega varstva podatke o plačah oziroma osnovah, od katerih so obračunanih prispevki za starševsko varstvo, pridobili neposredno od Finančne uprave. Na njihovi osnovi se obračuna materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo. Gre za podatke o preteklih plačah in nadomestilih oziroma osnovah, od katerih so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo.

Do sedaj so te podatke vpisovali delodajalci v poseben obrazec, sedaj pa to ne bo več potrebno.

“To pomeni, da delodajalcem ne bo več potrebno izpolnjevati podatkov o zaposlitvi in plači na Obrazcu Priloga S-1 za osebe, ki odhajajo na materinski/očetovski/starševski dopust, saj bodo podatke pridobili centri za socialno delo po uradni dolžnosti,” so izpostavili na MDDSZ.

Prav tako delodajalcem ne bo več treba potrjevati podatkov o zaposlitvi. Tako bodo razbremenjeni tako delodajalci kot zaposleni.

Zaposleni vlagatelji bodo sicer na vlogi morali navesti podatek o delodajalcu. Delodajalci pa s temi obrazci ne bodo več imeli dela. Delavec jih bo sicer moral o izrabi materinskega, očetovskega ali starševskega dopusta v skladu z zakonodajo obvestiti najmanj 30 dni pred nastopom dopusta.

To je sicer nadaljevanje izpolnjevanja zaveze iz Resolucije o družinski politiki 2018‒2028 “Vsem družinam prijazna družba”. 

VIR: data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar