ponedeljek, 8. januar 2018

Pravila zdravega sedenja pred računalnikom


Večina delovnih mest današnjega časa zahteva dolge ure sedenja pred računalnikom, kar seveda neugodno vpliva na naše zdravje.

Pomembno je, da se zato v prostem času čim več gibate in da si med delom naredite več krajših pavz. Lahko se malo sprehodite in zamenjate položaj. Zelo pomembno pa je tudi, da pred računalniki sedite v pravilni drži, saj vas bo to obvarovalo pred številnimi bolečinami in drugimi posledicami dolgotrajnega sedenja. Pri tem pazite na naslednje: 
Lega oči glede na zaslon računalnika

Pomembno je, da je zaslon računalnika na taki višini, da nanj gledate direktno naprej. Da bi lahko vzdignili ekran v pravo lego, lahko uporabite enostaven trik in spodaj podložite knjige, tako da ga pravilno naravnate. 

Predmeti na mizi

Vse predmete, ki jih med delom pogosto vzamete v roke (npr. telefon ali steklenica z vodo), imejte čim bližje dosegu rok, da vam ne bo treba konstantno spreminjati položaja zaradi poseganja po njih. 

Lega rok

Kot v pregibu komolca naj znaša 90 stopinj. Roke naslonite na držala stola oziroma na mizo. Tako se boste izognili bolečinam v hrbtu. 

Hrbet
Hrbet naj bo v čim bolj ravni in pokončni legi. Če vam samo naslonjalo stola tega ne omogoča, ker je nagnjeno preveč nazaj, si lahko pomagate tako, da spodaj podložite blazino ali jakno in si položaj naravnate po vaših željah. 

Noge

Če so noge prekrižane ali pa se samo prsti dotikajo tal, to predstavlja za mišice določen stres. Kot v pregibu kolena naj znaša 90 stopinj, stopala pa naj bodo v celoti na tleh. Da bi dosegli tak položaj, si višino stola naravnajte po vaši meri.

Samo nekaj teh malenkosti vam lahko pomaga, da bo sedenje bolj zdravo in da zaradi njega ne boste imeli nepotrebnih bolečin. Nič ni narobe s tem, če se na vsake toliko postavite v napačno lego, pomembno je, kako sedite večino časa. Čeprav se vam bo mogoče sprva zdelo neudobno sedeti v takem položaju, vedite, da vaja dela mojstra in če se boste pogosto opominjali, bo kmalu to za vas postalo samoumevno.

VIR: mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar