sreda, 8. november 2017

Prispevki za s.p. v času porodniškega dopusta

Samostojni podjetnicam med porodniškim dopustom ni potrebno plačevati prispevkov, saj jim te plača država iz proračuna. Pravico do materinskega dopusta in nadomestila lahko začnejo koristiti 28 dni pred predvidenim dnem poroda.

Samostojni podjetnici, ki je dan pred nastopom materinskega dopusta zavarovana za starševsko varstvo (to pomeni, da ima odprt s.p. najkasneje 29. dan pred predvidenim dnem poroda), pripada pravica do materinskega nadomestila za čas koriščenja materinskega dopusta.

Vlogo za izrabo pravice do materinskega dopusta in nadomestila ter starševskega dopusta in nadomestila je potrebno oddati na Centru za socialno delo, na področju katerega imajo stalno prebivališče. Vloga se lahko odda 60 dni pred predvidenim dnevom poroda (ki ga določi ginekolog) oziroma najkasneje do dneva pred nastopom porodniške.

Kako se obračuna materinsko nadomestilo?

Osnova za izračun materinskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za materinski dopust.

Prvih 105 dni znaša višina materinskega nadomestila 100% osnove. Osnova za posamezno vrsto nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo (v skladu z 10. členom ZSDP-1) v strnjenih 12 mesecih, pri čemer se kot zadnji mesec šteje osnova od katere so bili obračunani prispevki v predpreteklem mesecu od vložitve prve vloge za dopust. Nadaljnjih 260 dni prejema podjetnica starševsko nadomestilo v višini 90% zgoraj omenjene osnove, vendar pa to nadomestilo ne sme biti nižje od 55% minimalne plače na dan 31. 12. 2006, kot to določa ZUTPG (tj. neto 252,04 €).

Samostojna podjetnica ne sme delati, ko prejema materinsko nadomestilo

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih določa, da pravica do nadomestila preneha, če Inšpekcija nadzora delovnih razmerij v okviru Inšpektorata Republike Slovenije za delo ugotovi, da oseba v času izrabe dopusta dela po pogodbi o zaposlitvi ali opravlja samostojno dejavnost. V tem primeru je potrebno vrniti celoten znesek starševskega nadomestila z obrestmi vred.
 
Vendar pa to ne pomeni, da mora s.p. zapreti podjetje, le sama ne sme delati v njem. V primeru, da ima že koga zaposlenega, glede nadaljnjega poslovanja ni problemov. V nasprotnem primeru lahko imenuje prokurista, ali pa sklene z njim podjemno pogodbo, lahko za čas porodniške koga zaposli ali pa vzame na delo študenta.

Po mnenju CSD Šiška glede popoldanskega s.p. v času porodniške: “V času porodniške upravičenec ne sme delati. Delati ne sme v času, ko varuje otroka (cca od 8-16ure). V svojem prostem času lahko dela honorarno.” V primeru opravljanja popoldanskega s.p. med porodniškim dopustom je potrebno še naprej plačevati pavšalne prispevke.

Po razlagi Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa oseba v času koriščenja starševskega dopusta in prejemanja starševskega nadomestila lahko opravlja delo po avtorski ali kaki drugi civilni pogodbi po Obligacijskem zakoniku.

VIR: mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar