ponedeljek, 27. november 2017

Nov sistem cestninjenja aprila 2018


Slovenija bo s 1. aprilom 2018 prešla na nov sistem cestninjenja. Od takrat plačevanje cestnine za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila) ne bo več urejeno s cestninskimi zapornicami, ampak s cestninskim sistemom brez zapornic, imenovanim DarsGo.

DarsGo je nov sistem cestninjenja, ki bo veljal za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone. Cestninjenje se bo izvajalo s pomočjo posebne naprave DarsGo, ki bo morala biti nameščena v vozilu. Vozila pa bodo cestnino plačevala po prevoženi razdalji, kar sicer velja tudi v trenutnem sistemu.

Celotno omrežje avtocest in hitrih cest v skupni razdalji 610 km bo namreč razdeljeno na 125 cestninskih odsekov. Na vsakem odseku bo nad avtocesto cestninski portal. Ta bo zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo osnova za obračun cestnine za prevoženi odsek. Cestnina se bo tako zaračunavala popolnoma samodejno, uporabniki pa jo bodo lahko poravnali predplačniško ali poplačniško. Njena višina bo odvisna od dolžine posameznega odseka in značilnosti vozila, kot sta število osi in EURO-emisijski razred vozila.

Pravočasno se pripravite na nov sistem cestninjenja

Z uvedbo novega cestninskega sistema torej ne bo več možno sprotno plačevanje cestnine na cestninskih postajah. Prav tako bo ukinjeno plačevanje cestnine z obstoječimi elektronskimi mediji družbe Dars (DARS-karticami in ABC-tablicami).

Namesto tega bo moralo biti vsako vozilo, ki bo uporabljalo slovenske avtoceste in hitre ceste, registrirano za uporabo sistema DarsGo in opremljeno z napravo DarsGo, ki omogoča obračun cestnine.

Podjetniki, ki se ukvarjate z dejavnostmi v cestnem tovornem prometu, se morate na nov sistem cestninjenja pravočasno pripraviti. Registracijo v nov sistem cestninjenja že lahko opravite na enem izmed DarsGo servisov, mogoča pa je tudi spletna registracija prek aplikacije e-DarsGo. Strošek izdaje ene naprave DarsGo, vključno z davkom na dodano vrednost, znaša 10 evrov.
Po uspešni registraciji podjetja in vozil ter plačilu administrativnih stroškov za izdajo naprave, se bo vsako napravo DarsGo personaliziralo za posamezno vozilo. To pomeni, da se bodo nanjo zapisali registrska številka vozila, EURO-emisijski razred vozila in število osi vlečnega vozila. Vozniki vlečnih vozil bodo sicer morali pozneje na napravi DarsGo ročno nastaviti ustrezno število osi glede na cestninski razred (ali bodo vozili s priklopnikom ali brez njega).

Uporabniki boste lahko naprave za nov sistem cestninjenja prevzeli na vseh DarsGo servisih. Tujci pa jih bodo lahko (ob predhodni registraciji v e-DarsGo in plačilu administrativnih stroškov s kreditno oziroma debetno kartico za posamezno napravo DarsGo) prejeli tudi po pošti.

Prav tako naprave lahko že namestite v vozila, saj do 1. aprila 2018 ne bodo delovale. Obstoječi sistem cestninjenja se bo uporabljal do vključno 31. marca 2018 do polnoči.
VIR: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar