torek, 24. oktober 2017

Hiter vodič: kaj so obratna sredstva in zakaj so pomembna?

Obratna sredstva pogosto označujemo tudi s pojmom gibljiva sredstva - danes so v eni, jutri v drugi obliki, danes jih je več, drugič manj.
 
Spremenijo se vselej, ko se spremenijo naše zaloge, z vsako izstavljeno ali poplačano fakturo, z vsako kratkoročno naložbo, s stanjem na poslovnem računu, z dolgoročnimi terjatvami … Obratna sredstva se lahko torej pri podjetju vsak dan spreminjajo. Pri nekaterih dejavnostih, recimo trgovini ali gostinstvu, pa bi lahko rekli, da se spreminjajo celo iz minute v minuto. 
 
Med obratna sredstva, ki jih ima tako rekoč vsako podjetje, štejemo zaloge, terjatve, kratkoročne finančne naložbe, denarna sredstva, kratkoročno odložene stroške. Iz navedenega je gotovo jasno, da so to tiste vrednosti, ki lahko hitro spremenijo svojo obliko. Tako med obratna sredstva spada na primer nek predmet, ki ga imamo danes na zalogi in predstavlja vrednost v obliki zaloge, že jutri pa ga lahko uporabimo pri svoji storitvi. Vrednost zaloge se tako zmanjša, vrednost izstavljenih faktur se poveča. Torej pride do preoblikovanja. Ker gre za hitre oblike spremembe vrednosti, med obratna sredstva sodijo tiste stvari, ki jih uporabimo v kratkem času. Govorimo o obdobju, krajšem od enega leta. 
 
Zakaj so obratna sredstva tako pomembna?

Obratna sredstva so tista, ki zagotavljajo nemoteno poslovanje podjetja. So tiste stvari, ki jih uporabljamo za delo. In ki jih spremenimo v svoje izdelke oziroma uporabljamo pri svojih storitvah, s katerimi lahko svoje delo predamo strankam, s katerimi pokrivamo svoje obveznosti in v obliki katerih dobimo svoje plačilo. Res je, tudi stanje na transakcijskem računu spada med obratna sredstva. To je namreč denar, ki nam je na voljo. In ga lahko pretvorimo v drugo obliko, ki je koristna za naše podjetje, na primer kupimo materiale.

Kadar obratnih sredstev ni dovolj, se lahko poslovanje podjetja povsem ustavi. Prav zaradi tega lahko na banki zaprosite tudi za posojilo, ki je namenjeno prav skrbi za obratna sredstva.
 
VIR: https://mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar