petek, 6. januar 2017

V veljavo stopila novela Zakona o socialno varstvenih prejemkih

V torek, 3. januarja 2017, je v veljavo stopila novela Zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki ukinja zaznambe na nepremičninah in vračilo prejete pomoči za prejemnike varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči v primeru lastnine nepremičnine v vrednosti do 120.000 evrov.

Predlog ukinja zaznambe na nepremičninah in ukinja vračilo prejete pomoči za prejemnike varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči v primeru, ko ima posameznik oz. družina v lasti stanovanje ali stanovanjsko hišo v vrednosti do 120.000 evrov, pišejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDS).
Če ima oseba v lasti nepremičnino, vredno več kot 120.000 evrov, je do omenjenih pravic lahko upravičena le, če center za socialno delo po prostem preudarku presodi, da si preživetja z nepremičnino začasno ne more zagotoviti zaradi okoliščin, na katere ne more vplivati. Po preteku 24 mesecev pa pod dodatnim pogojem zaznambe na nepremičnini.

Varstveni dodatek je namenjen posameznikom in družinam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati.

Stopnja tveganja revščine v Sloveniji v letu 2015 je bila 14,3 odstotna in je prvič po dveh letih padla. V splošnem se revščina zmanjšuje, kar pa ne velja za revščino med starejšimi, zlasti samskimi, ki je bistveno višja kot pri splošni populaciji.

VIR: data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar